Monday, January 10, 2011

MENU MINGGU INI

salam, pejam celik, pejam celik dah hari 8 hari kita di tahun baru masehi, so nak cite hari ni malas nak masak (sabtu) my huuby punya turn pulak masuk dapur...mai kita tengok apa yang dia masak..

08.01(sabtu)- sup ayam satu periuk besar, cukup untuk makan 3 hari tau..boleh juga makan sama mee, jadi le mee sup berapi...
09.01(ahad)- hr ini teringin nak wat kuih kaswi, kak wan cuba resepi kat http://yatiememories.blogspot.com/ jadik, sedap jugak nie, then kak wan kuih sagu bersantan dimkn dgn kuah gula merah, pun sedappp jugak.
10.01(isnin)-kena buat hidangan untuk anak yang sulung, apa nak buat ya, so tengok2 bihun goreng yng jadik, utk mkn malam mlm kak wan masak kari ikan jenahak dan goreng tempe bercili.
11.01.(selasa)-mee goreng utk sarapan dan sotong masak sambal utk tengahari..
12.01(rabu)   - nuget, fries kentang dan masak lemak cili api daging.
13.01(khamis)-nasi goreng, telur sambal kicap dan ikan kerisi masak sambal...

nak minta izin c&p resipi kuih kaswi dari blog yatiememories ya.. halalkan ya

Kuih Kaswi
Bahan-bahan :

  • 1 cawan gula pasir*
  • 1 cawan gula merah*
  • 1 1/2 cwn air*
  • 3 helai daun pandan*(*di masak..)
  • 1 1/2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn tepung ubi
  • 1/2 cwn tepung beras
  • sedikit garam
  • 3 sudu besar air kapur
  • 3 cwn air
  • Loyang atau acuan kuih lompang yang disapukan dengan sedikit minyak masak
  • Kelapa parut + garam
Cara-cara :


  • Gunakan 1 1/2 cawan air untuk memasak gula pasir, gula merah dan daun pandan.
  • Masak hingga gula larut. Ketepikan dan sejukkan dulu.
  • Ayak ke semua tepung dan masukkan 3 cawan air ke dalam bancuhan air gula.
  • Masukkan air kapur dan kacau sebati.
  • Tapis air gula ke dalam tepung - Gaul rata.Tapis bancuhan tepung untuk mengelakkan dari berketul-ketul.(Blend semuanya pun senang..)
  • Kacau seketika di atas api yg kecil supaya kelihatan agak pekat tapi jangan sampai bertukar menjadi kanji.
  • Sapu loyang/acuan dengan minyak masak supaya kuih mudah dikeluarkan.
  • Kukus loyang/acuan dahulu tanpa isi.
  • Tuang bancuhan tepung ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak.
  • >Kalau guna acuan lompang/acuan kecil, masa kukus adalah 15 minit.
  • Bagi yang mengukus di dalam loyang, kuih akan kelihatan lembik dan berair sedikit.
  • Ambil sehelai kitchen tissue dan letakkan di permukaan kuih agar air itu dapat diserap.
  • Sejukkan kuih baru dikeluarkan dari acuan.
  • Boleh dihidang dengan kelapa parut bercampur sedikit garam yg telah dikukus juga seketika supaya tahan lama
sambal sootong yang pedas
kuih kaswi yang best


 






daging masak lemak cili apiii





No comments:

Post a Comment